PROGRAMACIÓ

Metropolis

Friyz Lang. Alemanya (1927). 153 minuts. Muda.

Futur, any 2000. A la megalòpolis de Metròpolis la societat es divideix en dues classes, els rics que tenen el poder i els mitjans de producció, envoltats de luxes, espais amplis i jardins, i els obrers, condemnats a viure en condicions dramàtiques reclosos en un gueto subterrani, on hi ha el cor industrial de la ciutat.

Divendres 15 de novembre de 2019. 

18 h. Els Catòlics

Un pueblo y su rey

Pierre Schoeller. França. 2018. 121 minuts.

Any 1789. El poble francès entra en revolució. La història entrecreua les destinacions de dones i homes del poble amb els de figures històriques. El seu lloc de trobada és la recentment creada Assemblea Nacional. Al centre de la història, la sort d’un rei i el sorgiment de la República …

Dissabte 16 de novembre de 2019

20 h. Els Catòlics

Escuelas en lucha

Eduardo Consonni, Rodrigo Marques i Tiago Tambeli. Brasil. 2017. 77 minuts.

En l’estat més ric i un dels més conservadors del Brasil, el modus operandi de l’educació pública pateix un revés en 2015 quan estudiants secundaris reaccionen al decret oficial que determina el tancament de 94 escoles i la reubicació dels alumnes. La resposta estudiantil sorprèn. En pocs dies, a través de xarxes socials i aplicacions, ells organitzen una reacció en una veritable primavera Secundària – una cosa completament inèdit. Ocupen 241 escoles i surten als carrers per protestar. L’estat decreta la guerra als estudiants. Tota relació es transforma després d’una revolució. Escoles en lluita aprèn i aprèn amb aquesta joventut una nova manera de construcció i d’estar al món.

Dissabte 16 de novembre de 2019

12 h. Els Catòlics

She’s Beautiful When She’s Angry

Mary Dore. Estats Units. 2014. 92 minuts.

Documental que retrata les dones que van fundar el moviment feminista en els seixanta. Sota l’afirmació que “el personal és polític” van fer una revolució en els seus dormitoris, en els seus llocs de treball i en tots els cercles de la seva vida. Considerades una amenaça per l’FBI i ignorades en molts relats de la història, aquestes dones van canviar el món.

17 h. Els Catòlics

Diumenge 17 de novembre de 2019

Gràfica anarquista (1936-1939). Els arxius visuals de la revolució social

Andrés Antebi Arnó (OVQ)

En temps de revolució els protagonismes canvien. Després del 19 de juliol de 1936, havent aturat el cop d’estat feixista a Barcelona, va arribar el moment del moviment llibertari, articulat al voltant de la Confederació Nacional del Treball (C.N.T.) i la Federació Anarquista Ibèrica (F.A.I.). Gran part de l’economia va ser col•lectivitzada, i aquesta col•lectivització va proporcionar als anarquistes els mitjans necessaris per a introduir el cinema I la  fotografia en els circuits propagandístics revolucionaris.  

Situada en la seu expropiada del la patronal Foment del Treball Nacional, a la Via Durruti (actual Via Laietana), la Oficina de Información y Propaganda confederal va crear un arxiu fílmic i fotogràfic de la revolució social, fruit de la pràctica amateur d’alguns afiliats i dels encàrrecs a professionals del ram. El 1939 una gran part d’aquell valuós fons documental fou tret a corre cuita de Barcelona i acabà, després d’un atzarós periple per Europa, a l’Institut Internacional d’Història Social d’Amsterdam, a on actualment es troba dipositat. 

Una àmplia recerca desenvolupada des del 2016 per l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) vol rescatar de l’oblit aquestes imatges que ajuden a explicar millor el procés revolucionari a través de la mirada obrera, combativa i compromesa de l’anarquisme.

Dissabte 15 de novembre de 2019

18 h. Els Catòlics